•  

    Veiligheid Zuid-Amerika

     



  • Veiligheid Zuid-Amerika | Als je gaat backpacken in Zuid-Amerika zal je vaak van je omgeving horen hoe gevaarlijk het wel niet is aan die kant van de wereld. Veiligheid in Zuid-Amerika is namelijk een veel besproken onderwerp voor backpackers. Je zal horrorverhalen horen over ‘een vriend van de nicht van de buurman’ die in een dorp in Zuid-Amerika al zijn spullen heeft moeten overhandigen of over de horrors van Zuid-Amerikaanse sloppenwijken, waar je je leven niet zeker bent. Ja, Zuid-Amerika is niet het veiligste continent en neemt meer risico’s met zich mee dan een weekje naar Kreta op vakantie gaan. Maar nee, dit betekent niet dat jij de reis angstig tegemoet moet gaan of zelfs thuis moet blijven.

    Juiste voorzorgsmaatregelen


    Met de juiste voorzorgsmaatregelen en voorbereiding kan je jouw risico’s verkleinen en veilig backpacken in Zuid-Amerika. Lees hieronder ons advies en onze tips om te weten waar je alert op moet zijn en wat je kan doen om de veiligheid van jouw backpackreis te maximaliseren. Mocht je toch liever een georganiseerde rondreis willen boeken die over het algemeen veiliger zijn dan een individueel backpack avontuur, dan raden wij de site van Koningaap.nl aan om uw boeking te maken? Zij hebben veel ervaring op het gebied van rondreizen in Zuid-Amerika en hebben een fijne site en een goede service.


  • Advertentie


  • Persoonlijk gevaar


    Korte taxi ontvoeringen met het doel reizigers te beroven, komen voor in de grotere steden in veel Zuid-Amerikaanse landen. De passagier moet dan onder dwang pincode en pinpas afgeven. Hier komt soms geweld bij kijken. Zorg ervoor dat je altijd gebruik maakt van taxi apps als Uber, Tappsi en Easy Taxi om taxi’s te bestellen of vraag er een aan via de officiële taxicentrale van de stad waar je in verblijft. Ontwijk verder goedkoper geïmproviseerde taxi’s en taxi’s die je benaderen. In natuurgebieden zoals de Amazone of de Galapagos Eilanden, komt het vaak voor dat toeristen onnodig gewond raken. Dat er aan de lopende band tours vertrekken naar deze gebieden doet veel reizigers denken dat ze niks kan overkomen. Houd altijd in het achterhoofd dat je de ruimte deelt met wilde dieren. Raak dieren niet aan, houd afstand en respecteer de omgeving. Houd er rekening mee dat de medische zorg niet overal in Zuid-Amerika even goed is en jij je tijdens tours of uitjes ver van een ziekenhuis kan bevinden. Zorg voor de juiste reisverzekering die noodvervoer of een helikopter trip vergoed in tijden van nood.


  • Afgelegen plekken ontdekken


    Wil je graag afgelegen plekken ontdekken, zoals de binnenlanden of de bergen? Ga dan nooit alleen op pad. Gebieden kunnen verraderlijk verlaten zijn en de weg kwijtraken is een risico dat je niet wil nemen. Kies voor een tour of vorm een groep in het hostel of in een stad om vervolgens samen op stap te gaan. Hetzelfde geldt voor het bezoeken van sloppenwijken en favela’s. De bekende oude gevaarlijkere wijken van Rio de Janeiro of Medellin zijn tegenwoordig een stuk veiliger, maar het blijven relatief gevaarlijke gebieden. Tours worden hier aangeboden, dus maak daar gebruik van.


  • Let op je houding en straling 


    Wees alert op je houding en uitstraling. Wandel niet al kijkend naar de grond met oordopjes in rond, maar kijk om je heen en maak oogcontact met mensen. Zelfs staren moedigen wij aan. Waar dit in Nederland als onbeleefd wordt ervaren is dit in Zuid-Amerika normaal. Zorg ervoor dat je altijd de indruk wekt de omgeving te kennen en te weten waar je bent en waar je naartoe gaat. Criminelen zijn altijd op zoek naar de twijfelende en gedesoriënteerd ogende reizigers. Als budgetreiziger ben je al snel geneigd om rond te vragen naar prijzen voor busreizen en tours om de goedkoopste optie te boeken. Dit kan echter veiligheidsrisico’s met zich meebrengen, want waar jij geld bespaart op reis- en tourkosten, bespaart de bus- of tourmaatschappij vaak geld op voertuig onderhoud en algemene veiligheid. Vraag rond naar de ervaring van andere reizigers en lees online recensies over maatschappijen. Lees meer tips en tricks over het reizen met nachtbussen in Zuid-Amerika. Voor vrouwelijke reizigers raden wij extra waakzaamheid aan. Lees meer over ons reisadvies voor vrouwen in Zuid-Amerika


  • Advertentie


  • Drugs


    Voor veel backpackers gaat het proberen van drugs gepaard met een backpackreis in Zuid-Amerika. Het aanbod en de verleiding zijn groot en je bevindt je tenslotte in de walhalla van drugs. Wij raden het gebruik van drugs ten alle tijden af. Op marihuana in Uruguay na is het gebruik en dragen van drugs in heel Zuid-Amerika verboden. Het gebruiken en/of dragen van drugs kan hoge straffen in erbarmelijke omstandigheden als gevolg hebben. Bovendien zijn drugs in Zuid-Amerika vele malen sterker dan dezelfde drugs in Europa waardoor de sterkte wordt onderschat en er jaarlijks veel reizigers onder invloed op de EHBO belanden met (onherstelbare) paranoïde, hartritmestoornissen, hartaanvallen en onvoorziene overdosissen. Om jezelf te overtuigen om echt niet met drugs in aanraking te komen in Zuid-Amerika, is het goed om een aantal afleveringen te kijken van de programmareeks "Locked up Abroad". Kijk hier een van de afleveringen over het smokkelen, handelen en in het bezit hebben van drugs in landen als Colombia, BrazilieGuyana en Peru.


  • Diefstal en Criminaliteit


    Een groeiend probleem in bepaalde gebieden in Zuid-Amerika is het gebruik van de zombiedrugs Burundanga die zonder dat je het door hebt resulteert in een brute diefstal. Deze geurloze en smaakloze drugs verandert je in een zombie waardoor je alles doet dat je wordt opgedragen. Waaronder: naar je hotel lopen en rustig alles overhandigen dat je hebt. De drugs wordt een onbewuste gebruiker aangeboden via (bijvoorbeeld) een snack, drankje of sigaret. Neem geen flyers, papiertjes, drankjes of sigaretten aan van vreemden en let vooral op in openbaar vervoer en uitgaansgelegenheden. Verder komen er net als in ieder ander land ook in Zuid-Amerika vele oplichtingspraktijken voor. Bestudeer de meest voorkomende oplichtingspraktijken van Zuid-Amerika en weet waar je op moet letten tijdens je backpackreis. Dit kan je vele euro’s en ellende besparen.Zakkenrollen en berovingen komen in grote steden regelmatig voor (soms met geweld). Volg de volgende tips om je veiligheid te vergroten en je kans op een beroving te verkleinen.

    • Basic voorkomen
      Neem altijd het minimale aan spullen mee en kleed je ‘basic’. Laat je opvallende sieraden en elektronica zoveel mogelijk in het hotel of in je tas.

    • Onopvallende tas
      Zorg ook voor een onopvallende katoenen tas of een rugtas die je op drukke plekken, of in het openbaar vervoer, op je buik draagt.

    • Maak geen gebruik van openbare pinautomaten
      Draag geen grote bedragen contant geld en maak geen gebruik van pinautomaten in het openbaar maar kies voor pinautomaten in shoppingmalls of banken.

    • Extra tasje met oude pasjes en kleingeld
      Reis met een oud tasje of portemonneetje met oude pasjes en een aantal briefjes geld dat je vluchtig kan overhandigen.

    • Waardevolle spullen onder je kleding
      Draag waardevolle spullen zoals een paspoort tasje of een moneybelt zoveel mogelijk onder je kleding.

    • Verspreid je waardevolle spullen
      Verspreid je pasjes en contante geld in verschillende zakken, tasjes of zelfs je schoenen om nooit alles in een keer kwijt te raken.

    • Neem een extra bankpas mee
      Vraag een extra bankpas en/of creditcard aan bij je bank en bewaar dit op een aparte plek.

    • Deuren op slot houden
      Houdt altijd taxi- en autodeuren op slot en ramen dicht. Straatdieven rijden of rennen langs de auto en graaien je spullen weg voordat je er weet in hebt.

    • Geen weerstand
      Tot slot geldt: bied nooit weerstand en geef je spullen altijd af in een bedreigende situatie.

  • Advertentie


  • Sluit een goede reisverzekering af


    Natuurlijk ga je er niet vanuit dat er iets gebeurt als je door Zuid-Amerika reist, maar toch is het verstandig een goede reisverzekering af te sluiten voor je rondreis. Kom je in het ziekenhuis terecht, wordt je bagage gestolen of moet je onverwacht eerder naar huis? Dan krijg je in ieder geval (een deel van) de gemaakte kosten terug. Heb je al een reisverzekering? Dan controleer je voor vertrek altijd of deze verzekering een werelddekking heeft. Zelf hebben wij erg goede ervaringen met Tasman reisverzekeringen speciaal voor Backpackers. Hier leggen ze zelf uit waarom ook jij voor een reisverzekering van Tasman moet kiezen.


  • Goede veiligheid Zuid-Amerika pagina? Deel via de social buttons (rechts)!