•  

    Wat is een frequent flyer nummer?

     



  • Wat is een frequent flyer nummer? | Als je naast backpacken in Zuid-Amerika nog meer landen en continenten bezoekt en dus een echte globetrotter bent, of veel voor je werk met het vliegtuig moet reizen en dus meer in het vliegtuig zit dan in de trein of de bus, dan kunnen frequent flyer programma's interessant zijn. Het belangrijkste voor deelname aan zo'n programma is dan het frequent flyer nummer dat je in kunt vullen op veel vliegticket websites. Bij het boeken van je vliegticket(s) krijg je vaak een veld te zien met de naam ‘Frequent flyer nummer”. Hier wordt je geacht een nummer in te voeren, zodat je aankoop omgezet kan worden in een beloning en gekoppeld kan worden aan je persoonlijke en unieke nummer. Nu krijgen wij hier best veel vragen over binnen van backpackers. Wat is een frequent flyer nummer en hoe kom ik daar aan als ik het wil gaan gebruiken en wat zijn de voordelen? Wij hebben de antwoorden voor je, lees snel verder.


  • Advertentie


  • Frequent flyer programma


    Veel airlines werken met loyaliteit programma's waar je wordt beloond aan de hand van hoeveel producten je afneemt bij de aanbieder (in dit geval de airline). Eigenlijk is een frequent flyer programma niets minder dan een loyaliteit programma van de airlines. Het is een vorm van klantbinding, waarbij de airline klanten die vaak vliegen beloond met punten. Behaal je een bepaald aantal punten, dan kun je deze vaak verzilveren voor producten en / of diensten zoals privileges (presentjes, upgraden van de zitplaats, extra bagage meenemen zonder extra kosten of exclusieve toegang tot lounges van de airlines op airports en soms zelfs een vliegticket). Als je vaak vliegt met een specifieke airline, dan kun je een registratie formulier invullen voor deelname aan hun frequent flyer programma. Je krijgt dan een frequent flyer nummer, die je bij iedere boeking in moet voeren. Verschillende airlines hebben een dergelijk programma, maar het meest bekende frequent flyer programma is die van KLM en heet: KLM Flying Blue

    Doel frequent flyer miles

     

    Ok, je hebt een frequent flyer nummer en je wilt via dit nummer miles gaan sparen. Je kunt dit gaan doen voor twee doeleinden.

    Ten eerste
    De miles die je spaart door bij het boeken je frequent flyer nummer op te geven kunnen er voor zorgen dat je binnen het frequent flyer programma van een airline in een hoger segment terecht komt. Hoe meer miles, hoe hoger het segment en hoe meer voordeel je krijgt (voorrang bij inchecken, gratis extra bagage meenemen, gebruik maken van de luxe business class lounges van de airline, etc). De segmenten bij airlines worden vaak aangeduid met bijvoorbeeld (van laag naar hoog) brons, zilver, goud en platina segment. Iedere airline heeft zo zijn eigen benaming voor de segmenten, maar het principe komt op hetzelfde neer. Voor het hoogste segment heb je meer miles nodig en zul je het meest moeten vliegen. Het laagste segment behaal je vaak al door lid te worden en één keer te vliegen met de betreffende maatschappij. De miles die je spaart zijn vaak geldig voor de duur van één jaar. Als je na één jaar veel minder miles hebt (doordat je minder hebt gevlogen dan het jaar ervoor) dan kan het gebeuren dat je één of meerdere segmenten zakt.

    Ten tweede
    Zijn er ook een ander soort miles die naast het vliegen ook te verkrijgen zijn door aankopen te doen via bij de airline aangesloten hotels of huurauto bedrijven, of door met de creditcard van de airline aankopen te doen. Een goed voorbeeld hiervan is de Flying Blue creditcard van KLM. Betaal je aankopen met de Flyinig Blue creditcard, dan spaar je ook miles. Voor elke euro die je via de creditcard uitgeeft krijg je een bepaald aantal miles (afhankelijk van in welk Flying Blue level je zit). Deze miles kun sparen met als doel om ze in te wisselen voor gratis vliegticket, een vliegticket met een gratis upgrade naar business class, of om te sparen voor kortingen op diverse producten. Dit type miles (benaming verschilt ook per airline).


  • Advertentie


  • Hoe lid worden van frequent flyer programma's?

     

    Als je lid wilt worden van een frequent flyer programma, dan kun je op de site van de airline een inschrijfformulier invullen. Nadat je lid bent geworden krijg je een pasje dat op jouw naam geregistreerd staat en een daar aan gekoppeld frequent flyer nummer. Niet iedere airline doet dit overigens. Soms kiest een airline er voor om pas een pasje te geven als er een lidmaatschap level behaald wordt. Dit pasje is trouwens wel erg handig. Als je een ticket boekt of als je gaat inchecken dan kun je er de miles (punten) van de betreffende vlucht op laten zetten. Mocht je dit vergeten, dan kun je dit vaak ook achteraf op de website of bij de balie doen. Zie hieronder een voorbeeld van een vliegticket website waar een frequent flyer nummer ingevuld kan worden voor een boeking van Amsterdam naar Buenos Aires met de airline Turkish Airlines.



  • KLM Flying Blue


    Een van de bekendste frequent flyer programma's waar je een frequent flyer nummer voor nodig hebt is het KLM Flying Blue programma waarbij het allemaal draait om de "Miles". Als je veel vliegt en een voorkeur hebt om met KLM of met een van hun Flying Blue partners te vliegen, dan is het verstandig om lid te worden en Flying Blue miles te sparen. De miles zijn eigenlijk een soort van spaarpunten. Hoe meer miles je bij elkaar spaart hoe meer voordeel je kunt behalen. Je spaart ze niet alleen als je een vliegticket koopt, maar ook bij veel andere dingen die je doet (daarover straks meer). Als je vliegt spaar je naast miles ook Experience Points (afgekort XP). Hoe meer XP je hebt, hoe hoger het Flying Blue level en hoe meer voordeel je krijgt. Flying Blue is helemaal gratis is en het voor iedereen beschikbaar.

    Hoe werkt KLM Flying Blue?

     

    Het spaarprogramma van Flying Blue bestaat uit vier niveaus (levels). Je begint in het "Explorer" level en kunt doorstromen in "Silver", "Gold" en "Platinum". Hoe hoger je level is hoe meer voordeel je krijgt. Als je meer vliegt krijg je meer Experience Points (XP). Voor het Explorer level geldt, dat als je lid wordt, dat je dan standaard in dit level valt. Wil je naar Silver, dan moet je minimaal 100 XP hebben, voor Gold is dat 180 XP en voor platinum geldt 300 XP. Iedere keer dat je een hoger level haalt krijg je 12 maanden de tijd om deze Flying Blue status te behouden of om door te gaan / terug te vallen naar een hogere of lagere status.  Bekijk hieronder de voordelen per level (status).

    KLM Flying Blue Explorer level voordelen
    Spaar 4 Miles per euro die je besteed
    Bespaar tot een maximum van €10 op je eerste (betaalde) bagagestuk
    Een korting van maar liefst 10% op stoelopties (n.v.t. op de standaardstoelen van KLM)


    KLM Flying Blue Silver level voordelen
    Spaar 6 Miles per euro die je besteed
    Priority lane bij zowel inchecken, bagageafgifte en bij boarden
    Maar liefst 25% korting op zitplaatsopties
    Gratis keuze van je standaardstoel
    Gratis 1 extra bagagestuk meenemen op alle SkyTeam vluchten


    KLM Flying Blue Gold level voordelen
    Spaar 7 Miles per euro die je besteed
    Wereldwijd toegang tot lounges + 1 gast
    Voorrang op airports met SkyPriority*
    Korting van 50% op zitplaatsopties
    2 gratis standaardstoel uitkiezen
    1 extra bagagestuk op SkyTeam vluchten

    KLM Flying Blue Platinum level voordelen
    Spaar 8 Miles per euro die je besteed
    Wereldwijd toegang tot lounges + 1 gast
    Voorrang op airports met SkyPriority*
    Gratis profiteren van voorkeursstoelen
    1 extra bagagestuk op SkyTeam vluchten
    Toegang exclusieve Platinum 24/7 servicelijn

    Meld je hier aan voor KLM Flying Blue

    *Lees hier alle voordelen van reizen met de KLM Skypriority


  • Goede frequent flyer nummer pagina? Deel via de social buttons (rechts)!